StreetArt

Graffiti is een verzamelnaam voor afbeeldingen of teksten die op straat of op een andere min of meer openbare plaats met verf, verfstift (paintmarker), inkt of krassen zijn aangebracht. Vaak met de mooiste kleurencombinaties en net daarom vind ik  het de moeite om er foto’s van te maken!

Vlees bij McDonald’s
Antwerpen

Graffiti wordt vaak gezien als vandalisme omdat het op openbare plekken geplaatst wordt. Ook jaagt het vele gemeentes en bedrijven op kosten omdat het weer verwijderd moet worden. Maar een kunstenaar als Keith Haring plaatste graffiti in metrostations die hij zijn galerie noemde. Graffiti is van illegale kunstuiting uitgegroeid tot een volwaardige kunstvorm!

Wanneer er door een graffiti-artiest een zogenaamde ‘piece’ wordt gemaakt dan betreft dit een grootschalige tekening die vaak wordt aangebracht op een complete muur. Het gaat om een kunstwerk waar vaak heel veel tijd en moeite wordt ingestopt en waarvan het eindresultaat het bekijken meer dan waard is. Vaak worden deze tekeningen geplaatst op speciale locaties die door een stadsbestuur zijn voorzien. Het kan daarbij gaan om buitenwijken, maar ook in het centrum van moderne steden kunnen dergelijke kunstwerken vaak worden teruggevonden.

Smoke weed every day
Lissabon

Anti-graffiti is dan weer ontstaan als preventiemiddel tegen graffiti. Door te kiezen voor het aanbrengen van passende graffiti naar keuze, gaat men het aanbrengen van ongevraagde graffiti tegen. Binnen de graffitiwereld is het namelijk een gewoonte om een piece van een ander in stand te houden en hier niet overheen te spuiten.

In de volgende steden ontdekte ik hier en daar enkele voorbeelden:

Geef een reactie