Sankt Marxer Friedhof (Wenen)

Deze begraafplaats in Wenen (Oostenrijk) wordt beschouwd als het belangrijkste overblijvende Biedermeier-kerkhof en was in gebruik van 1784 tot 1874.

Het ontstond in 1784 na een decreet van Keizer Joseph dat begravingen binnen de stadsmuren van Wenen verbood. Na 1874 kwam het stilaan in verval. Scheve, met mos bedekte grafstenen met vervaagde opschriften. Door de tand des tijds aangetaste engelen, zuilen en andere grafbeelden… Een bezoek aan dit kerkhof heeft de charme van vergane glorie. Na de sluiting in 1874 leidde het kerkhof een Doornroosje-bestaan. Keer op keer dreigde het te worden geruimd.

Je zou kunnen zeggen dat het kerkhof is gered door Wolfgang Amadeus Mozart, die hier na zijn dood in 1791 begraven werd zoals toen gebruikelijk was, namelijk zonder kist en met meerdere lijken samen in één graf. Later werd dan ter zijner ere een standbeeld opgericht op de vermoedelijke plaats, ook al wordt dit veelal betwist.

Ondertussen is een publiek park en staat het onder bescherming van Monumentenzorg. De restauratie van de diverse grafmonumenten werd aangevat, maar er is zeker nog heel wat werk!

Geef een reactie