Père-Lachaise (Parijs)

De Cimetière du Père-Lachaise is de grootste begraafplaats van Parijs. Ze is gelegen op en rondom de heuvel Champ-l’Évêque in het 20e arrondissement, vlakbij het metrostation Père Lachaise. Als gevolg van de vele beroemdheden die er begraven zijn, is dit de meest bezochte begraafplaats ter wereld met meer dan drie miljoen bezoekers per jaar.

Sinds de jaren vijftig is het terrein helemaal vol (69.000 graven), zodat er alleen maar een nieuw grafmonument kan komen als een bestaande grafconcessie vervalt. De concessies worden toegekend voor tien, dertig en vijftig jaar of zijn eeuwigdurend. De voorwaarden om er te worden begraven zijn dezelfde als die van de vijftien andere begraafplaatsen binnen de stad: men moet op het moment van overlijden in Parijs woonachtig zijn, er zijn overleden, of kunnen begraven worden in een bestaand grafmonument.

Geschiedenis

Het kerkhof was eens het  landgoed van Louis Baron Desfontaines aan de Champ l’Evêque de Mont Louis. De begraafplaats werd nochtans pas aangelegd in 1804, toen Napoleon Bonaparte het verbod op dergelijke begraafplaatsen binnen de stad ophief, omdat dit tevoren als een gevaar voor de volksgezondheid werd aanzien. Het werd genoemd naar Père François de La Chaise (1624 – 1709), de geestelijke adviseur of biechtvader zo je wil, van de koning Lodewijk XIV.

Het is de Franse architect Alexandre Théodore Brongniart, die de nieuwe begraafplaats aan de oostzijde van Parijs omvormt tot een Engelse tuin, waar de grafmonumenten worden geplaatst tussen het weelderig groen. Vele Parijzenaars vonden echter dat het kerkhof te moeilijk bereikbaar was en het was weinig populair totdat enkele marketeers avant-la-lettre besloten de stoffelijke resten van de schrijvers Molière en La Fontaine naar het nieuwe kerkhof te verhuizen. Hierdoor werd deze begraafplaats plots populairder: het aantal graven steeg hierna heel snel omdat iedereen in de buurt van de beroemdheden begraven wilde worden.

Het 44 hectare grote kerkhof staat ook vol sculpturen aangezien de familie van de overledenen die hier begraven werden, niet wilden onderdoen voor de buren en steeds indrukwekkendere graftombes en monumenten lieten maken. Het resultaat is een grote collectie van kunstwerken die al evenveel interesse wekken als de graven van de beroemdheden.

Je vindt hier graven terug van literaire figuren zoals Honoré de Balzac, Victor Noir, de Amerikanen Gertrude Stein en Alice B. Toklas, en de Ierse auteur Oscar Wilde. Onder de hier begraven muzikanten bevinden zich Chopin, Rossini, Bizet en Poulenc, evenals opera zangeres Maria Callas en Édith Piaf. Danser Isadora Duncan en de Amerikaanse rockster Jim Morrison liggen hier ook begraven. Onder de beroemdheden hier bevinden zich ook een grote groep kunstenaars zoals Mondigliani, Pissarro, Max Ernst, Delacroix en beeldhouwer Cartellier. En indien je een fan bent van oude films zal je zeker langs het graf van Sarah Bernhardt, Yves Montand en Simone Signoret willen passeren.

Geef een reactie