Montmartre (Parijs)

De Cimetière de Montmartre, officieel Cimetière du Nord, is het bekende kerkhof van de wijk Montmartre in Parijs. Het is misschien minder bekend en minder groot dan het befaamde Père-Lachaise, maar er liggen ook vele grote kunstenaars begraven zoals Adolphe Sax, de Belgische uitvinder van de saxofoon.

Dwars over de begraafplaats van Montmartre ligt de brug van Rue Caulaincourt. Het kerkhof straalt toch een echte rust uit en is zeker niet alleen toegankelijk voor een select publiek. Het is voor iedereen de moeite waard, al is het maar omdat er enkele prachtige grafmonumenten staan van de componist Berlioz en zijn twee vrouwen, net zoals deze van de zangeres Dalida.

Geschiedenis

Deze begraafplaats ten westen van de Butte Montmartre, vond een natuurlijk onderkomen in een oude gipsgroeve, waardoor ze iets lager ligt dan het straatniveau. Het ontstaan gaat terug tot de executie van tientallen leden van de Zwitserse Garde die de wacht hielden bij het Koninklijk Paleis in de Tuileries, door de opstandelingen van de Franse revolutie op 10 augustus 1792. Hun lichamen werden daar in massagraven gedumpt. Maar het werd pas in 1825 officieel een begraafplaats.

Ondanks het kabaal van het langsrazend verkeer heerst hier dezelfde rustieke sfeer als op Père-Lachaise. Dezelfde dichtheid aan vervallen grafhuisjes en verweerde zerken, omgeven door ruim 750 bomen, hoofdzakelijk esdoorns. Slenterend langs de graftempels en grafzerken, die op zonnige dagen schijnbaar fonkelen in de zon, schrik dan niet van plotseling wegrennende katten, want sinds eeuwen is dit ook hun domein. Zij nestelen zich in de verdorde kransen en vermolmde bidstoelen en worden dagelijks verzorgd door lokale kattenliefhebsters, die ze voorzien van water en voer. Er bestaat zelfs een speciale website voor de katten van deze bijzondere Parijse dodenakker: Les chats du cimetière Montmartre.

Geef een reactie