GraveArt

Het fotograferen op begraafplaatsen is één van mijn favoriete fotografische bezigheden. Luguber? Sensatie? Nee hoor, alles met het meeste respect!

Rondwandelen op een begraafplaats heeft iets louterend en het is er doorgaans rustig en stil. Daarnaast zijn vele graven echte kunstpareltjes en gaandeweg ontdekte ik dat ons funerair erfgoed een breekbaar iets is. Het is meer dan vergankelijk, graven worden geruimd, de kunst en vooral de liefde waarmee afscheid genomen is, verdwijnt. In een enkele uitzondering krijgt een graf de status ‘cultureel erfgoed’, maar ik bezoek menige begraafplaats waar ontelbare graven deze status nimmer zullen bereiken.

Grafkunst (aka GraveArt) kan vele vormen aannemen: monumentaal, persoonlijk, religieus, militair en zoveel meer.

De Troostende Engel
Silsburg
Borgerhout

Vaak leent het onderwerp zich ook uitermate voor zwart/wit fotografie, vandaar ook dat de beide galerijen beschikbaar zijn, de keuze is aan jou!

Dominique Vivant Baron de Denon
Cimetière du Père-Lachaise
Parijs

Het is in elk geval boeiend genoeg om tenminste is een kijkje te nemen op een kerkhof, al was het maar dat er dikwijls nog heel wat natuurpracht valt te bewonderen.

Fotografisch is het tevens uitdagend om in vaak moeilijke lichtomstandigheden een deftige foto met een interessante compositie te maken…

De volgende begraafplaatsen heb ik ooit ‘fotografisch’ bezocht:

Geef een reactie