Fotografie

Fotografie

Letterlijk betekent fotografie: schrijven met licht vanuit het Grieks. Wanneer je een foto neemt, wordt het licht (of een andere vorm van elektromagnetische straling) door je objectief op een lichtgevoelig oppervlak gericht (vroeger film, nu de sensor), waar een beeld wordt gevormd van je object of scène. Waar ooit een geschoold artiest dagen nodig had om een realistische tekening of schilderij te maken, kan je tegenwoordig een exacte 2D-copie van de werkelijkheid opnemen in een fractie van een seconde.

Fotografie is een uniek en krachtig expressiemedium en communicatiemiddel, dat een oneindige variëteit oplevert in perceptie, interpretatie en uitvoering. Het is niet enkel creativiteit en kunst, het is ook de wetenschap van een perfect uitgevoerde actie om het licht te vatten op het juiste moment en het beeld te vormen dat je in gedachte had… rekening houdend met de lichtomstandigheden, afstand, beweging, etc. Fotografie is dan ook een continu leerproces van nieuwe ervaringen en gemaakte fouten uit het verleden. Welk model van camera je ook gebruikt, hoeveel automatische functies deze ook heeft, het maakt niet uit: het is de fotograaf die de foto maakt en niet de camera!

Digitale fotografie

Analoge foto’s worden gemaakt door het belichten van een lichtgevoelige film, die door een chemisch proces wordt ontwikkeld tot de finale foto op papier. Digitale fotografie maakt gebruik van een lichtgevoelige sensor om het beeld dat hierop door het objectief wordt gefocust, om te zetten in een digitaal signaal dat wordt opgeslagen in een datafile. Deze datafile wordt dan gebruikt om het beeld te transporteren, digitaal te bewerken en finaal digitaal te publiceren, te bekijken of uit te printen.

Sinds de jaren 90 (jaja, de vorige eeuw!) kennen we de opmars van de digitale camera’s, die altijd maar beter en ook betaalbaarder werden. Het is gemakkelijker dan ooit om te fotograferen (denk maar aan je smartphone!) en je hoeft niet direct een professioneel toestel te kopen om mooie resultaten te bekomen… het belangrijkste blijft nog altijd het ‘skills’ niveau van de fotograaf.

Digitale camera’s heb je letterlijk in alle maten en gewichten en kan je op vele manieren indelen, zoals bvb.:

  • Compactcamera: de naam zegt het al, deze camera’s zijn klein van formaat en compact, daardoor zijn ze licht en makkelijk in de hand te houden en gaat het maken van foto’s snel en eenvoudig (point-and-shoot)
  • Systeemcamera: deze hybridecamera’s zitten tussen compactcamera en spiegelreflexcamera in (bridge camera) en hebben verwisselbare objectieven net als spiegelreflexcamera’s; het verschil is het ontbreken van een spiegel voor het zoekersysteem, dit gebeurt digitaal via een LCD-scherm of een elektronische viewfinder (EVF)
  • Spiegelreflexcamera: ook wel DSLR (Digital Single Lens Reflex-camera) genoemd, is een veelzijdige camera met verwisselbare objectieven, een performant autofocussysteem en een optische zoeker met spiegel

Elk type digitale fotocamera heeft zijn voor- en nadelen, nog te zwijgen van de prijsklasse. Maar welke digitale camera past dan het beste bij jou? Zoek op het internet, lees een boek over digitale fotografie of spreek met andere fotografen om te bepalen wat het best past bij jouw fotografische noden.

Vergeet ook niet dat een high-end toestel vaak meer verlangt van jou als fotograaf en ook nabewerking vereist in een softwaretoepassing zoals Lightroom, Photoshop e.a. voor optimale resultaten. Voor alledaagse ‘kiekjes’ is een point-and-shoot vaak een betere keuze, net zoals de camera in je smartphone (minder zwaar, minder duur) en je hebt hem (bijna altijd) bij je! De sensors in mobiele telefoons zijn tegenwoordig van dusdanige kwaliteit dat je er meer dan behoorlijke foto’s mee kan maken. Wat ze trouwens zeer populair maakt, is dat je deze foto’s ook gelijk kan bewerken en delen op sociale media, iets wat met de andere systemen veel omslachtiger is…

Bewaren

Bewaren