Dag 1

Uiteindelijk wat tijd kunnen maken voor een uitje naar het Centraal Station. Enige nadeel is dat het een grijze dag was met veel wind en best wel koud. Veel binnenin het station gelopen, waar het natuurlijk wel aangenamer is, maar zeker niet lichter!

Belichtingstijd
Na de eerste foto kreeg ik gelijk de bevestiging van wat ik eigenlijk wel wist: 1/125 s is uiteraard veel te lang om bewegende mensen scherp op beeld vast te leggen. Minstens 1/250 s of beter zelfs 1/500 s om enige kans te maken om bewegingsonscherpte grotendeels te vermijden, is noodzakelijk.
Met Auto-ISO had ik zeker een goede keuze gemaakt, zodanig dat de camera de ISO automatisch aanpast aan het ingestelde diafragma, rekening houdend met de minimale belichtingstijd van 1/500 s.
In de donkere omstandigheden van vandaag, begint de Nikon D700 wel zijn leeftijd te verraden: 12 MP vind ik geen probleem voor mezelf, maar vanaf ISO 3200 begint de ruis toch wel storend te worden voor mijn gevoel. Goed dat met een breedhoek afzakken naar f/5,6 (of zelfs f/4,0) nog ruim voldoende scherptediepte geeft, om die extra stop(s) te winnen en de belichtingstijd snel genoeg te houden.

Autofocus
Meestal maak ik gebruik van de single point AF-modus met de back button. Alleen is het moeilijk om tijdig te focussen om met de juiste timing het onderwerp te vangen op het correcte moment in de frame op deze wijze. Al snel ben ik overgeschakeld naar pre-focusing of zone-focusing, zodanig dat je weet op welke afstand je onderwerp scherp zal zijn en dan is het enkel wachten tot het beslissend moment om af te drukken.

Objectief
Het 24mm AF-D objectief is eigenlijk wel een fijne lens om mee rond te lopen: het weegt praktisch niks op een D700! De eerste indruk is wel dat het voor straatfotografie eigenlijk iets te breed is: je moet wel heel dicht bij je onderwerp komen om deze prominent in beeld te brengen, met gevolg dat het natuurlijke al gauw wegvalt. Een 35 mm prime lijkt mij dan ook beter voor een volgende keer of de 24 mm op een DX-camera.

Eerste indrukken
Het is best moeilijk om het goede moment te vatten: onderwerp op het juiste ogenblik zonder te veel storende elementen. Geduld is dus een schone zaak, iets wat ik niet teveel op overschot heb…
Post-processing: gelet op de lichtomstandigheden (kunstlicht en zonlicht en dus kleurzweem) en eventuele hooglichten in combinatie met ruis in de schaduwen, verkies ik in eerste instantie om te gaan voor zwart/wit opnames.
Als ik dan ook nog een beetje kritisch ben, is de oogst na een tweetal uren rondlopen in het Centraal Station eerder magertjes. Er is eigenlijk maar één foto die ik de moeite vind om te tonen… misschien verbetert dit naarmate ik meer ervaring opdoe!?

In the Spotlights!
Centraal Station
Antwerpen

Geef een reactie